Chute vo vašej šálke

Šálka kávy je vyvrcholením dlhej cesty – z pôdy k pestovateľovi, potom do pražiarne a napokon do vašich nedočkavých rúk. Každý krok je dôležitý, pretože určuje výslednú chuť kávy. Vydajte sa s nami späť po tejto ceste a staňte sa svedkami procesov, pomocou ktorých robí spoločnosť Starbucks zo svojej kávy neopísateľne lahodný nápoj.

Praženie

Coffee roaster examines beans during roasting process
Procesy Starbucks Roast® nerozhodujú len o farbe kávy – ide o filozofiu, ktorej cieľom je dostať maximum z každého kávového zrna.

S pražením kávy sme začali už v roku 1971 a v týchto prvopočiatkoch nášho podnikania sme si získali mnoho fanúšikov práve vďaka prístupu, ktorý sme pri práci uplatňovali. Naša káva bola výnimočná nielen tým, že bola tmavšia, ale predovšetkým tým, že v sebe ukrývala viac chuti.

Káva po upražení stráca hmotnosť i vlhkosť, čo znamená, že je jej menej na predaj. Pol kila kávy stráca približne 10 až 14 % svojej hmotnosti, keď je spracovaná bežnými komerčnými pražiacimi spoločnosťami. My svoju kávu pražíme o niečo dlhšie, aby sme z nej dostali viac chuti. Stratíme tým síce 18 až 25 percent hmotnosti, ale rozdiel v chuti za to stojí.

Proces transformácie začína tým, že sa zelené kávové zrná zahrievajú vo veľkom otáčajúcom sa bubne. Po 5 až 7 minútach intenzívneho zahrievania zrná zožltnú a vôňou trochu pripomínajú popcorn. Potom dôjde k „prvému puknutiu“ – veľkosť zŕn sa zdvojnásobí, a ako sa zväčšujú, pukajú. V tejto chvíli sú svetlohnedé. Ak by ste proces zastavili a ochutnali vzorku kávy, okúsili by ste kyslú a plochú chuť. Tie zložitejšie, lahodnejšie chute, sa zatiaľ nerozvinuli.

Po 10 minútach v pražiarni zrná dosiahnu rovnomernú hnedú farbu a na ich povrchu sa začne objavovať olej. Niekedy medzi 11. a 15. minútou (pri každej káve je to iné) začínajú zrná naplno rozvíjať svoj chuťový potenciál. Tento moment signalizuje „druhé puknutie“. Keď sa zrná vysypú na chladiacu podložku, okolitý vzduch sa naplní vôňou čerstvo upraženej kávy a potleskom, ktorý v tomto prípade predstavujú končiace dozvuky „druhého puknutia“.

Miešanie

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Jednou z vecí, ktoré na svojej práci milujeme najviac, je fakt, že vám môžeme prinášať kávy zo všetkých kútov sveta.

Niektoré vám ponúkame v podobe káv s jediným miestom pôvodu, ktoré sa pýši konkrétnou chuťou, jedinečnou pre príslušnú oblasť pôvodu – o tých si povieme o chvíľu. Zvyšok využívame na vytvorenie vynikajúcich zmesí, o ktorých si niečo povieme práve teraz.

V Starbucks môžeme namiešať kávu, ktorá bude reprezentovať konkrétnu produkčnú oblasť. Napríklad káva House Blend spája tri skvelé kávy z Latinskej Ameriky do jednej, ktorá je úchvatným príkladom toho najlepšieho, čo tento región ponúka: jej chuť je čerstvá, poctivá a vyvážená. Káva Gazebo Blend® vyzdvihuje kávy z Afriky - svieža, citrusová a vynikajúca na prípravu ľadovej kávy.

Ďalšou možnosťou je zmiešať zrná z rôznych pestovateľských oblastí a rozohrať tak zaujímavú symfóniu chutí a vôní. Zmesi ako Caffè Verona®, Gold Coast Blend® a Starbucks® Christmas Blend ponúkajú komplexné chute, ktoré nemožno nájsť samostatne v kávach s jediným miestom pôvodu.

Získavanie surovín

Two farmers near harvested coffee cherries

Na kávu Starbucks® sa premenia len výnimočné kávové zrná. Pri našom hľadaní tých najlepších káv typu Arabica ročne ochutnáme viac ako 150 000 šálok kávy. Nakoniec sa do našej kávy dostanú len 3 % kávových zŕn z celého sveta.

Nákupca kávy spoločnosti Starbucks každý rok strávi asi 18 týždňov návštevami u pestovateľov a dodávateľov. Tieto vzťahy sú kľúčom k nášmu budúcemu úspechu – upevňujú našu pozíciu majstrov v kvalite a pokroku na všetkých úrovniach kávového priemyslu. Práve vďaka týmto vzťahom si môže spoločnosť Starbucks z niektorých najkvalitnejších zberov kávy na svete vyberať ako úplne prvá. Počiatky niektorých vzťahov s pestovateľmi a dodávateľmi siahajú vyše 20 rokov do minulosti.

Tieto vzťahy sú založené na vzájomnom rešpekte. V rámci snahy nakupovať tú najlepšiu kávu na svete spoločnosť Starbucks spolupracuje s farmármi na budovaní dlhodobej stability na trhu s kávou typu Arabica. Ak má byť úspešná spoločnosť Starbucks, musia sláviť úspech aj farmári. Ďalšie informácie o spôsobe, akým podnikáme, nájdete v časti Zodpovednosť .

Pestovanie

World map highlighting coffee growing regions

Keď v našich degustačných miestnostiach ochutnávame jednotlivé kávy, hľadáme dokonalú kombináciu klímy, pôdy, nadmorskej výšky a poľnohospodárskych procesov, ktoré spoločne vytvárajú skvelú kávu.

Pri ochutnávaní kávy si kladieme túto otázku: Ktoré kávy z danej oblasti najlepšie reprezentujú dokonalé prelínanie klímy a zručnej starostlivosti? Hľadáme nezameniteľné regionálne chute – to, čo by francúzski vinári nazvali goût de terroir, teda „chuť daného miesta“.

Kávy z každej z troch hlavných pestovateľských oblastí sveta majú odlišné charakteristické vlastnosti:

Kávy z Latinskej Ameriky majú sklon byť čisté, povedomé a prívetivé, pričom chuťou pripomínajú orechy alebo kakao.

Kávy z Afriky/Arábie sú neobvyklé a mámivé, s kvetinovou arómou a príchuťou bobuľového ovocia a citrusových plodov.

Kávy z Ázie/Tichomoria bývajú silné a výrazné, so zemitou a bylinkovou plnou chuťou.

Nami ponúkaná káva z rôznych zdrojov je príkladom tých najlepších chuťových kvalít svojho regiónu. Pozývame vás, aby ste si ju vychutnali.